W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co jemy i jak się odżywiamy. Nie ma się co dziwić –...
Kolorowe naleśniki
Jeśli chcesz żeby Twoje naleśniki wyglądały niesamowicie możesz pokolorować je na różne kolory. Nie potrzebujesz do tego wcale żadnych chemicznych barwników. Wszystkie kolory znajdziesz w naturze.
Jak zrobić kolorowe naleśniki?
Do zwykłego ciasta naleśnikowego, które zwykle przygotowujesz dodaj następujących produktów spożywczych jeśli chcesz uzyskać te kolory:
<3 - kolor fioletowy: wywar z czerwonej kapusty
<3 - kolor intensywnie żółty - kurkuma
<3 - kolor pomarańczowy - kurkuma +paryka czerwona
<3 - kolor różowy: wywar z buraka
<3 - kolor zielony: szpinak
<3 - kolor intensywnie zielony: szpinak+kurkuma
Ciasto na naleśniki tradycyjne:
- 1 jajko
- pół litra mleka
- mąka (do uzyskania pożądanej konsystencji, niezbyt gęstej i niezbyt rzadkiej)
- szczypta soli
Ciasto na naleśniki wegańskie:
-
3 łyżki siemienia lnianego zalanego wcześniej wrzątkiem (zamiast jajka)
-
1 szklanka zmielonych płatków owsianych (optymalnie, zamiast jajka, ale też dla smaku)
-
pół litra mleka roślinnego (sojowego, owsianego, migdałowego, kokosowego, ryżowego)
-
szczypta soli
Jeśli chcesz zrobić naleśniki na słodko dodaj do ciasta jeszcze cukru, najlepiej palmowego, czy ksylitolu. Nie do wszystkich naleśników będzie pasował cukier. Np. naleśniki z kurkumą raczej polecamy w wersji słonej.
Nadzienie do naleśników:
W filmie użyliśmy kapusty czerwonej, serka białego z papryką, orgaz sera mozarella i guamole - czyli pasty z awokado.
Przepis na guamole
-
1 awokado
-
ząbek czosnku
-
1 mała cebula
-
sok wyciśnięty z cytryny (do smaku wg uznania)
(wszystkie składniki kroimy na małe kawałeczki i smażymy na patelni)
Ciekawym sposobem na naleśniki, aby wyglądały inaczej jest ich podanie w sposób jaki wykorzystaliśmy w filmie.
Naleśniki kroimy na pół, albo na 3 części i układamy je na sztorc na patelni. Następnie posypujemy serem mozarella i zapiekamy w piekarniku.
Smacznego!