Nawigacja

Aktualności Organic Village

Wściekle czerwona soczewica z chilli i soczyście zieloną fasolką

 

Kiedy ludzie słyszą, że nie jadam pokarmów zwierzęcych (mięsa, nabiału, jajek) pytają się często co w takim razie jem?

Odpowiedz jest prosta, jest tyle na świecie kasz, fasoli, warzyw, owoców, przypraw! Sposób przygotowywania ich i kreatywne mieszanie ze sobą składników jest nie tylko zdrowe, ale potrafi być fajną dobrą zabawa!

Dzisiaj znowu gotuję czerwona soczewicę. Dlaczego? Bo ma piękny kolor i  jest szybka - nie trzeba jej namaczać, i szybko się gotuje.

Ten przepis jest bardzo łatwy, a danie smaku na ciepło i na zimno! A na dodatek te kolory!

 

Co potrzebujesz?

- Soczewicę czerwoną 500g 

- Cukinię x 2

- Fasolkę zieloną szparagową 300 g

- Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka chili w proszku.

 

Soczewicę należny opłukać, ja używam wody filtrowanej, a następnie gotować, na małym ogniu, aż zrobi się miękka. Wodę posolić, oraz dodać odrobinę oleju wysokiej jakości.

Kiedy soczewica dochodzi, zrobi się miękka, dodaj wcześniej umytą i przygotowaną fasolkę szparagową. Odcinam końcówki fasoli i kroję na pół. Gotuję bez przykrycia.

Kiedyś usłyszałam, że warzywa zielone kiedy będzie się gotowało bez przykrycia i na małym ogniu nie będą traciły koloru. Od tej pory tak robię- i działa :)

 

Na osobny palniku rozgrzewam patelnię, rozpuszczam trochę oleju kokosowego.

Umytą cukinię kroje w plastry, a następnie plastry kroję na pół. Wrzucam cukinię na rozgrzany tłuszcz i czekam aż się przyrumieni, solę, dodaję pieprzu i chili.

 

W między czasie czerwona soczewica i fasolka z pewnością już doszła. Odcedzam, zostawiam w garnku, a kiedy widzę, że cukinia już też jest gotowa mieszam wszystko razem. Całość posypuje kurkumą, która sprawi że kolor czerwonej soczewicy stanie się jeszcze bardziej żywy.

 

Na zdrowie i smacznego,

Poli

 PS. A o znaczeniu kolorów w jedzeniu pisaliśmy tutaj: http://organicvillage.pl/blog/32_kolorowa-zupa-z-cieciorki-i-znaczenie-kolorow-w-jedzeniu.html

O Poli: Samodzielna pracująca mama, gotuje codziennie. Jej potrawy są szybkie, smaczne i zdrowe! W swoich przepisach zawsze używa produktów organic #bio. Nie używa jajek, ani produktów mlecznych ani cukru. Preferuje przepisy bezglutenowe, czasem dodaj kiełbaski wegetariańskie.

 

Aktualności Organic Village