W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co jemy i jak się odżywiamy. Nie ma się co dziwić –...
Wściekle czerwona soczewica z chilli i soczyście zieloną fasolką
Kiedy ludzie słyszą, że nie jadam pokarmów zwierzęcych (mięsa, nabiału, jajek) pytają się często co w takim razie jem?
Odpowiedz jest prosta, jest tyle na świecie kasz, fasoli, warzyw, owoców, przypraw! Sposób przygotowywania ich i kreatywne mieszanie ze sobą składników jest nie tylko zdrowe, ale potrafi być fajną dobrą zabawa!
Dzisiaj znowu gotuję czerwona soczewicę. Dlaczego? Bo ma piękny kolor i jest szybka - nie trzeba jej namaczać, i szybko się gotuje.
Ten przepis jest bardzo łatwy, a danie smaku na ciepło i na zimno! A na dodatek te kolory!
Co potrzebujesz?
- Soczewicę czerwoną 500g
- Cukinię x 2
- Fasolkę zieloną szparagową 300 g
- Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka chili w proszku.
Soczewicę należny opłukać, ja używam wody filtrowanej, a następnie gotować, na małym ogniu, aż zrobi się miękka. Wodę posolić, oraz dodać odrobinę oleju wysokiej jakości.
Kiedy soczewica dochodzi, zrobi się miękka, dodaj wcześniej umytą i przygotowaną fasolkę szparagową. Odcinam końcówki fasoli i kroję na pół. Gotuję bez przykrycia.
Kiedyś usłyszałam, że warzywa zielone kiedy będzie się gotowało bez przykrycia i na małym ogniu nie będą traciły koloru. Od tej pory tak robię- i działa :)
Na osobny palniku rozgrzewam patelnię, rozpuszczam trochę oleju kokosowego.
Umytą cukinię kroje w plastry, a następnie plastry kroję na pół. Wrzucam cukinię na rozgrzany tłuszcz i czekam aż się przyrumieni, solę, dodaję pieprzu i chili.
W między czasie czerwona soczewica i fasolka z pewnością już doszła. Odcedzam, zostawiam w garnku, a kiedy widzę, że cukinia już też jest gotowa mieszam wszystko razem. Całość posypuje kurkumą, która sprawi że kolor czerwonej soczewicy stanie się jeszcze bardziej żywy.
Na zdrowie i smacznego,
Poli
PS. A o znaczeniu kolorów w jedzeniu pisaliśmy tutaj: http://organicvillage.pl/blog/32_kolorowa-zupa-z-cieciorki-i-znaczenie-kolorow-w-jedzeniu.html
O Poli: Samodzielna pracująca mama, gotuje codziennie. Jej potrawy są szybkie, smaczne i zdrowe! W swoich przepisach zawsze używa produktów organic #bio. Nie używa jajek, ani produktów mlecznych ani cukru. Preferuje przepisy bezglutenowe, czasem dodaj kiełbaski wegetariańskie.