W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co jemy i jak się odżywiamy. Nie ma się co dziwić –...
Muffiny owsiane z owocami
Takiej pulchnej babeczce nikt się nie oprze! Bez mąki i bez tłuszczu, odżywcza przekąska dla osób na diecie. Z pewnością nie pójdzie w biodra, a za to wyjdzie na zdrowie. Możesz dodatkowo wzbogacić przepis o nasiona chia.
-
1 banan (rozgnieciony widelcem),
-
około 2 szklanki płatków owsianych BIO
-
cynamon w proszku (do smaku),
-
miód (opcjonalnie cukier palmowy, syrop klonowy, ksylitol lub inny słodzik - bogaty wybór zdrowych zamienników cukru znajdziesz w naszym sklepie: https://organicvillage.pl/131-slodziki-),
-
1 szklanka mleka (dla wegan mleko roślinne; jak je zrobić samemu pisaliśmy tutaj: https://organicvillage.pl/blog/25_roslinna-alternatywa.html),
-
3 łyżki mąki kokosowej (opcjonalnie)
- 1 jajko (w wersji wegańskiej, jako zamiennik 3 łyżki siemienia lnianego, namoczonego w 3 łyżkach gorącej wody),
-
świeże owoce (borówki, maliny, banan lub inne ulubione), ziarna słonecznika, rodzynki lub inne bakalie (na wierzch).
Połącz ze sobą wszystkie składniki, dodając stopniowo w kolejności jak zostały wymienione w przepisie. Masę wylej do posmarowanych olejem lub wyłożonych papierem do pieczenia foremek na muffiny. Posyp owocami i przyprósz bakaliami, najlepiej mieszając smaki i kolory. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego!
Sara Nhari